5 naturalnych sposobów barwienia pisanek

wielkanocny_stol_blog_post2_coverphoto

Sprawdź jak przygotować wielkanocne pisanki, które przyozdobią świąteczny stół i będą bezpieczne i zdrowe.

KOLOR OD POMARAŃCZOWEGO PO INTENSYWNY BORDOWO-BRĄZOWY – ŁUPINY CEBULI

Jajka gotujemy w łupinach cebuli zalanych wodą przez około 15 minut od momentu zagotowania. Duża ilość łupin cebuli zapewni nam piękny bordowy kolor już po ugotowaniu. Jeśli jednak odcień nie jest zadowalający – pozostaw jajka w przygotowanym barwniku do uzyskania pożądanego koloru.

Przygotowane w ten sposób pisanki otrzymają kolor od pomarańczowego po intensywny bordowo-brązowy.

KOLOR OD RÓŻOWEGO PO DELIKATNY CZERWONY – BURAKI

Różowo-czerwony kolor pisanek uzyskamy gotując jajka w soku z buraków (minimum 15 minut od momentu zagotowania). Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze z dodatkiem octu (około 1 łyżka octu na 1 szklankę barwnika) do momentu uzyskania pożądanego koloru (na przykład na całą noc)

Tak barwiona pisanka uzyska kolor od różowego po delikatnie czerwony.

KOLOR OD ŻÓŁTEGO PO ZŁOTY – KURKUMA

Jeden z najmocniejszych naturalnych barwników czyli kurkuma zabarwi wielkanocne jajka na żółto – złoty kolor.

Do gotowania jajek dodaj pokrojony w plasterki korzeń kurkumy lub kilka łyżek kurkumy w proszku. Pozostaw jajka w barwniku do momentu uzyskania pożądanego koloru.

Po 15 minutach gotowania uzyskamy delikatny, pastelowy kolor. Jajka pozostawione w barwniku na dużej uzyskają ciemniejszy, złotawy odcień. Jeżeli do barwnika dodamy ocet, odcień będzie delikatniejszy, bardziej żółty.

KOLOR OD NIEBIESKIEGO PO GRANATOWY – CZERWONA KAPUSTA, JAGODY

Ugotuj jajka w poszatkowanej czerwonej kapuście zalanej wodą (minimum 15 minut od momentu zagotowania). Pozostaw jajko w barwniku z dodatkiem octu do momentu uzyskania pożądanego koloru.

Intensywny niebieski kolor uzyskamy również korzystając z naturalnych barwników zawartych w jagodach czy borówkach.

KOLOR ZIELONY – SZPINAK, SPIRULINA

Kolorową tęczę dopełnią subtelne pisanki w kolorze szaro-zielonym. Przygotujecie je dodając do gotowania jajek dużą ilość szpinaku lub kilka łyżek spiruliny.

Jajka należy pozostawić w barwiącej wodzie do uzyskania delikatnie zielonego koloru.

Nadaj blasku przygotowanym pisankom smarując je delikatnie oliwą z oliwek.

Uwaga! Do barwienia najlepiej nadają się jajka o białej skorupce, na przykład te od kury zielononóżki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *