Sprawdź jak przygotować wielkanocne pisanki, które przyozdobią świąteczny stół i będą bezpieczne i zdrowe.
KOLOR OD POMARAŃCZOWEGO PO INTENSYWNY BORDOWO-BRĄZOWY – ŁUPINY CEBULI
Jajka gotujemy w łupinach cebuli zalanych wodą przez około 15 minut od momentu zagotowania. Duża ilość łupin cebuli zapewni nam piękny bordowy kolor już po ugotowaniu. Jeśli jednak odcień nie jest zadowalający – pozostaw jajka w przygotowanym barwniku do uzyskania pożądanego koloru.
Przygotowane w ten sposób pisanki otrzymają kolor od pomarańczowego po intensywny bordowo-brązowy.
KOLOR OD RÓŻOWEGO PO DELIKATNY CZERWONY – BURAKI
Różowo-czerwony kolor pisanek uzyskamy gotując jajka w soku z buraków (minimum 15 minut od momentu zagotowania). Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze z dodatkiem octu (około 1 łyżka octu na 1 szklankę barwnika) do momentu uzyskania pożądanego koloru (na przykład na całą noc)
Tak barwiona pisanka uzyska kolor od różowego po delikatnie czerwony.
KOLOR OD ŻÓŁTEGO PO ZŁOTY – KURKUMA
Jeden z najmocniejszych naturalnych barwników czyli kurkuma zabarwi wielkanocne jajka na żółto – złoty kolor.
Do gotowania jajek dodaj pokrojony w plasterki korzeń kurkumy lub kilka łyżek kurkumy w proszku. Pozostaw jajka w barwniku do momentu uzyskania pożądanego koloru.
Po 15 minutach gotowania uzyskamy delikatny, pastelowy kolor. Jajka pozostawione w barwniku na dużej uzyskają ciemniejszy, złotawy odcień. Jeżeli do barwnika dodamy ocet, odcień będzie delikatniejszy, bardziej żółty.
KOLOR OD NIEBIESKIEGO PO GRANATOWY – CZERWONA KAPUSTA, JAGODY
Ugotuj jajka w poszatkowanej czerwonej kapuście zalanej wodą (minimum 15 minut od momentu zagotowania). Pozostaw jajko w barwniku z dodatkiem octu do momentu uzyskania pożądanego koloru.
Intensywny niebieski kolor uzyskamy również korzystając z naturalnych barwników zawartych w jagodach czy borówkach.
KOLOR ZIELONY – SZPINAK, SPIRULINA
Kolorową tęczę dopełnią subtelne pisanki w kolorze szaro-zielonym. Przygotujecie je dodając do gotowania jajek dużą ilość szpinaku lub kilka łyżek spiruliny.
Jajka należy pozostawić w barwiącej wodzie do uzyskania delikatnie zielonego koloru.
Nadaj blasku przygotowanym pisankom smarując je delikatnie oliwą z oliwek.
Uwaga! Do barwienia najlepiej nadają się jajka o białej skorupce, na przykład te od kury zielononóżki.